Stöd från Arbetsförmedlingen

Kort om Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen upphandlar arbetsförmedlingstjänster för att snabbt och effektivt få arbetssökande i arbete. De bestämmer vilka aktiviteter som ska ingå i tjänsterna, preciserar kraven på kompletterande och fristående aktörer, upphandlar och kvalitetssäkrar tjänsterna.

Vad är kompletterande och fristående aktörer?

Privata så kallade kompletterande eller fristående aktörer arbetar med arbetsförmedlingstjänster på flera sätt. De fristående aktörerna kan till exempel vara ett studieförbund, ett personaluthyrningsföretag eller konsultföretag. Deras uppgift är att ge service till dig som arbetssökande och underlätta matchningen mellan dig och arbetsgivare.

Exempel på arbetsförmedlingstjänster:

  • Karriärvägledning
  • Rusta och matcha
  • Arbetsmarknads- och rekryteringsutbildningar
  • Aktivitetsbaserade utredningsplatser
  • Arbetsintegrerade övningsplatser
  • Individuellt pedagogiskt stöd vid utbildning
  • Introduktion till arbete
  • Yrkes- och studieförberedande moduler
  • Yrkessvenska
  • Validering

För dig med synnedsättning

När du har en synnedsättning kan du få olika former av stöd från Arbetsförmedlingen, både när du är arbetssökande, men också när du har ett arbete. Exempel på olika stödformer som finns, och som du kan läsa mer om här är:

  • Stöd i planeringen från en synspecialist
  • Arbetsmarknadsutbildning
  • Praktik
  • SIUS-konsulent
  • Arbetshjälpmedel
  • Lönestöd
  • Bidrag till personligt biträde

Inskrivning och planering

När du är arbetssökande ska du skriva in dig på Arbetsförmedlingen, det gör du oftast via internet. När du har skrivit in dig blir du kontaktad av en arbetsförmedlare som bokar in dig för ett kartläggningssamtal. På detta möte går ni igenom din bakgrund och börjar göra upp en planering för hur du ska komma in på arbetsmarknaden.

Om du har en synnedsättning och behöver stöd är det viktigt att du berättar det för handläggaren, då kan hen koppla in synspecialisterna som finns över hela Sverige.

Synspecialisterna bokar in ett möte med dig för att klargöra dina förutsättningar, helst ska även din arbetsförmedlare vara med på mötet. Det kan vara ett fysiskt möte på närmaste arbetsförmedling eller ett digitalt möte, beroende på vad som passar bäst. På mötet pratar ni om vad du vill göra, hur mycket du ser och vilket stöd AF kan erbjuda.

Synspecialisten brukar även vilja se ett läkarintyg gällande din synnedsättning, för att kunna göra en kodning av ditt funktionshinder. Synspecialisten rekommenderar kodning till arbetsförmedlaren, som för in den i AF:s system. Ni gör tillsammans upp en planering som synspecialisten dokumenterar och din arbetsförmedlare får ta del av. Planeringen kan innebära olika stödinsatser, exempelvis arbetsmarknadsutbildning, SIUS-konsulent, arbetsträning eller praktik.

Arbetsmarknadsutbildningar

Arbetsmarknadsutbildningen går under namnet Arbetsmarknadsutbildning för personer med synnedsättning och är en sammanhängande arbetsmarknadsutbildning som består av två (2) delar där den första delen är en förberedande del och den andra delen en arbetsmarknadsutbildning. Syftet med utbildningen är att du efter avslut om möjligt får en anställning, påbörjar studier eller startar eget företag.

Arbetsmarknadsutbildningar erbjuds av kompletterande aktörer, på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Det kan exempelvis vara de arbetsmarknadsutbildningar för personer med synnedsättning, som drivs av Iris Hadar. Den finns på flera platser i Sverige. Det är synspecialisten som lämnar rekommendation om du ska börja där, och hen följer också med dig på studiebesök dit och medverkar vid uppföljningar.

Utbildningen inleds med kartläggning, därefter får deltagarna hjälp med att skriva CV och personligt brev och att hitta en praktikplats.

Särskild stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd – SIUS

Om du har en funktionsnedsättning så som synnedsättning kan du få stöd och hjälp när du söker jobb eller när du är ny på en arbetsplats. En SIUS-konsulent ger dig stöd i ditt arbetssökande samt hjälper dig på en arbetsplats alternativt praktikplats under en period. Du kan även få hjälp med arbetsplatsanpassning av Arbetsförmedlingens Synspecialist.

En SIUS-konsulent kan kopplas in om du redan vet vilket yrke du är intresserad av, du kanske har en utbildning inom ett visst område. Då kan SIUS-konsulenten hjälpa dig att hitta en praktikplats inom det området. Hen har ett kontaktnät med olika arbetsgivare och matchar ihop dig med en som är lämplig. Sedan finns hen med som stöd i den omfattning du behöver när du har börjat praktisera. Ibland kan hen behöva vara med hela dagar i början för att stödja dig i att komma in i arbetet, och att förklara för arbetsgivare och kollegor vad de ska tänka på, men sedan minskar man ner på det och SIUS-konsulenten kommer allt mer sällan.

Läs gärna artikeln i tidningen Perspektiv : Synspecialisten: ”Vi stöttar hela vägen”

Hjälp och stöd på arbetsplatsen

När du får praktik eller anställning har du rätt att få hjälpmedel via Arbetsförmedlingen. Det är synspecialisten som tillsammans med dig provar ut vilka hjälpmedel du behöver. Du eller synspecialisten begär offerter från hjälpmedelsföretagen och sedan lämnar synspecialisten ett beslutsunderlag till Arbetsförmedlingens hjälpmedelsenhet. Hjälpmedel kan exempelvis vara scanner, punktdisplay eller skärmläsningsprogram till datorn eller appar för att scanna text med din telefon. Själva datorn eller mobiltelefonen står däremot oftast arbetsgivaren för, precis som för övriga anställda. Har du en anställning med lönestöd ansvarar Arbetsförmedlingen hela tiden för dina hjälpmedel, i annat fall övergår ansvaret till Försäkringskassan efter ett år.

Synspecialisten hjälper också till på arbetsplatsen med att lära dig att hitta i lokalerna samt att märka upp olika saker som kan behövas, såsom kaffemaskin och mikrovågsugn.

Se gärna till att besöka arbetsplatsen någon eller några gånger innan du ska börja för att orienteringsträna, så du vet var exempelvis toalett och lunchrum ligger. Däremot är det din syncentral som lär dig att hitta till och från arbetsplatsen.

Lönebidrag

Om du på grund av din synnedsättning har nedsatt arbetsförmåga kan Arbetsförmedlingen bevilja ett lönestöd till arbetsgivaren. En arbetsförmedlare kommer då ut till arbetsplatsen och träffar dig och din chef för att prata om vilka saker som kan vara svårare för dig att utföra.

Det kan exempelvis handla om att vissa saker tar längre tid eller att du inte kan utföra vissa moment på grund av din synnedsättning. Sedan räknar arbetsförmedlaren ut en procentsats som beviljas. Lönebidraget kan både ses som ett sätt att kompensera för nedsatt arbetsförmåga och ett sätt att trygga anställningen. Uppföljning brukar ske efter ett år till att börja med, men sedan kan beslut fattas för exempelvis en treårsperiod.

Arbetsbiträde

Om du behöver hjälp av någon för att utföra vissa arbetsuppgifter kan Arbetsförmedlingen bevilja bidrag till personligt biträde. Det innebär att arbetsplatsen får ett bidrag för max 5000 kr per månad för att avsätta tid så att någon på arbetsplatsen kan hjälpa dig. Det kan exempelvis handla om hjälp med postläsning, blanketter eller ledsagning till olika uppdrag.

För att få del av bidraget ska din arbetsgivare lämna en redogörelse till Arbetsförmedlingen om vad som ingår i uppdraget samt vem på arbetsplatsen som utsetts som arbetsbiträde.

Tillbaks till 6. Stöd