Att veta vad du vill arbeta med och vad du passar för
Att veta vad man vill arbeta med eller göra i livet är inte alltid något som kommer lätt. Sitter du just nu och funderar på vad du vill jobba med får du här några goda tips och råd om hur du kan komma vidare.
Det är en modell i tre steg som kan hjälpa dig på vägen. Där du i övningar och genom informationen sätter dig själv i fokus. Vad behöver DU för att känna dig trygg på jobbet? Vad behöver just
DU för att trivas och fungera. Övningarna och informationen är till för att stötta och vägleda. Det är alltid bra att efter detta vända sig till en professionell för att samtala om vad du har kommit fram till, specifika frågor du har om yrke eller utbildning, eller om du behöver stöd till att komma framåt i dina yrkesmål. Dessa personer kan variera mellan kommuner eller vilka medel du har tillgång till, men här kommer en kort lista du kan titta på för att komma närmare till en person som kan stötta dig när det kommer till karriär- och skolval:
- Går du just nu i skolan? Skolan ska erbjuda vägledning på något sätt. Om du inte redan nu vet vem din vägledare är kan du fråga en lärare eller annan personal på skolan, så kan dessa hjälpa dig att ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare.
- Vet du redan nu ett universitet eller högskola du är intresserad av? Via deras hemsidor kan du få kontaktinformation till deras studie- och yrkesvägledare.
- Ibland kan även kommuner ha lokala vägledningscentrum som är öppna för alla som är i behov av att prata med en vägledare för att ventilera kring tankar om framtiden.
Hur är läget?
Det första steget för att börja reflektera kring vad du vill och hur du tar dig dit är att se till dig själv. Vem du är, vilka önskningar har du, och vad du tycker är viktigt, är ett nödvändigt steg för att sedan kunna blicka utåt och framåt.
Frågan “vem är jag?” är inte så lätt att svara på, och även kan ändras över tid. Därför är det bra att dela upp frågan i flera delar, dina intressen, dina kunskaper, dina färdigheter att hantera synnedsättningen och även dina begränsningar både allmänt och till följd av synnedsättningen.
Här kommer några områden som kan hjälpa dig med vad du vill framåt:
- Vad är dina intressen? Denna fråga är inte alltid till stor hjälp, men kan vara en vägvisare på flera sätt. Till exempel behöver din favoritserie på TV inte säga så mycket om vilket yrke du drömmer om, men vad du gillar att göra på fritiden kan ge en hint om vilken typ av jobb som skulle kunna intressera dig
- Vilka är dina goda färdigheter/kompetenser? Vad är du bra på? Finns det något skol- eller arbetsrelaterat som du är stolt över där du gjorde ett bra jobb?
- Finns det några färdigheter du behöver utveckla för att känna trygghet på arbetsmarknaden/utbildningen? För att känna trygghet i vardagen kanske det är något hjälpmedel som passar just dig. Hur säker känner du dig med dina hjälpmedel? Behöver du utveckla dina kunskaper om dessa för att känna trygghet?
- Har du ett mål eller önskan om hur din framtid ska se ut? Frågan kan kännas stor, men hur hade du velat att ditt liv ser ut om några år? Vill du arbeta? Kan du tänka dig att gå en utbildning? Om du vill arbeta, vill du arbeta med människor eller arbeta självständigt?
- Vad behöver du för att lyckas med dina mål? Behöver du någon form av stöd för att nå de målen du har, eller för att fastställa dina mål? Behöver du ett arbete som är anpassat på något sätt? Finns det några utmaningar som ligger framför dig? En utmaning för flera kan vara t.ex. att ens betyg inte räcker hela vägen till utbildningen en först tänkt sig, eller att arbetet du är intresserad av är en bransch som är svår att bryta sig in i.
Länkar
Känner du att du behöver mer inspiration för att “blicka inåt” och lära känna dig själv? Här kommer en liten länksamling som kanske kan hjälpa:
16Personalities:
Ett personlighetstest som efter testet sätter dig i en personlighetstyp som har namn i form av en kod med fem bokstäver. Detta test ger dig också konkreta exempel på kända människor eller karaktärer som har samma personlighetstyp som dig! Här finns även ett jobbfokus i testet, där din “typ” kan jämföras med till exempel positioner på jobb, eller om en jobbar bäst i grupp eller ensam.
Arbetsförmedlingens Intresseguide: Vad ska jag jobba med?
Detta är ett personlighetstest som är mer inriktat till hur du är/tänker dig att du är i en jobbsituation. Testet ställer frågor om hur du vill arbeta, vad du föredrar i olika scenarion, och så vidare. Efter testet får du en lång lista med jobb som kan matchas till dig, detta i en numrerad lista från “bästa matchningen” och nedåt. Till varje jobbtitel som testet tycker du
passar med får du också information om vad detta jobb innebär, hur mycket du kan tjäna, hur många jobb som finns inom detta just idag, och om du behöver utbildningen för jobbet.
Tips! Detta test är väldigt bra för att upptäcka nya jobb som du aldrig hört talas om innan.
Yrken och Framtid – Intresseguide
Utbildningar i Sverige och utomlands – Hitta din utbildning
Webbplats där du kan hitta information om utbildningar inom många olika områden.
Omvärlden och kontaktnät
Detta steg handlar om att undersöka dina möjligheter, helt enkelt att se vad som finns ute. Google, Youtube och andra sidor eller sökmotorer där du kan hitta information kan agera som din närmsta vän i detta steg, och så även vägledare, jobbcoacher, vänner, familj, eller yrkesmänniskor ute i branscher som du är intresserad av.
Kom alltid ihåg följande: förstahandsinformation och säkra källor är A och O!
Här kommer lite länkar där du kan bläddra kring arbeten och utbildningar som finns. Hittar du någonting som är intressant när du scrollar runt? Markera det på något sätt och sök dig sedan till någon som kan svara på vad yrkestiteln eller utbildningen innebär.
Framtid.se
Här finns alla yrkestitlar samlade under samma tak!
På hemsidan kan du söka i sökfältet längst upp på en jobbtitel du är intresserad av och få upp all information du behöver om yrket. Allt från vad titeln innebär, vad en sådan tjänar i snitt, och hur arbetsmarknaden ser ut (alltså om det finns gott om jobb eller inte). Längst ned
på sidan finns även en kategori som heter “liknande yrken” som kan vara givande att kolla på.
SACOs “Här finns jobben om fem år”
SACO ger ofta ut det som kallas arbetsmarknadsprognoser. Med dessa kan du få ta del av deras framtidsprognos för somliga jobb, alltså hur arbetsmarknaden inom dessa yrken kommer se ut på fem års sikt.
Komma till skott
Nu är vi framme på det sista steget. Dags att sammanfatta, knyta
ihop säcken, och börja tänka på eventuell planering mot mål och drömmar. Här handlar det om att fatta beslut utifrån det du förstått om dig själv och dina möjligheter utåt, och börja agera!
Många gånger har du kanske flera alternativ på saker du kan göra – det behöver inte endast vara ett fast mål eller dröm som du jagar efter. Utöver att börja agera är det då också dags att börja prioritera.
Till exempel när det kommer till att söka arbete gäller det att söka till flera ställen. Får du sedan flera erbjudanden från olika håll får du välja det som du känner mest för.
Här kommer några tillvägagångssätt som kan stötta dig i att börja agera och prioritera:
- Gör en plus- och minuslista för dina val.
- Vilka för- och nackdelar finns?
- Finns det specifika utmaningar för några av valen du gör?
- Vilka nackdelar med jobbet/utbildningen blir utmanande att ta sig an, och hur går du tillväga för att tackla dessa?
- Har du de kunskaper som krävs?
- Har du goda kunskaper i att hantera dator och hjälpmedel? På arbetsplatsen får du ofta kunskaper i de program som behövs för att utföra själva jobbet, men du behöver kunna hantera själva datorn och de anpassningar du använder utan problem.
- Är du bra på att ta folk, social kompetens? Tänk på att ditt kroppsspråk är viktigt. Även om du inte ser den du talar med måste du exempelvis vända dig mot den personen. Se också till att du och dina kläder är hela och rena.
- Klarar du att exempelvis hämta kaffe och att förbereda din lunch i en ny miljö?
- Känner du dig bekväm med att prata om din synskada och att be om hjälp vid behov?
- Har du lätt att förflytta dig och resa?
- Hur tar du dig till arbetsplatsen? Ligger arbetsplatsen nära ditt hem kan du kanske promenera dit, men du kan också behöva ta dig dit med hjälp av färdtjänst eller kollektivtrafik.
- Ge dig själv tid att tänka efter. Lägg grunden för ett väl underbyggt val, vilket gör chanserna större att du blir nöjd efteråt. Om du kan ge dig själv en liten stund åt alla punkter av möjligheter som finns på din lista, och tänker hur det skulle vara att redan ha gjort valet och hur du hade velat ha det då, kan detta ge dig en känsla om vad som känns rätt eller lite mer rätt än det andra på din lista.
- Ta kontakt med en person som redan har gjort valet. Vet du någon som har gått utbildningen eller har ett jobb som liknar det du vill ha? Ta kontakt och börja ställa frågor.
- En annan viktig poäng är denna: Det är okej att ångra sig! Alla val i livet blir inte helt rätt, och det kan vara mycket som ligger bakom detta. Kanske uppfyller inte arbetsplatsen dina behov som du önskar, eller att utbildningen inte riktigt är vad du hade tänkt dig. Det är okej att ångra sig. Det viktiga är att du analyserar vad som inte känns rätt. Detta gör att ditt nästa val har en större chans att bli det som passar dig bättre.
- Viktigt att poängtera är även att alla förändras med tiden. Vad som var ett bra val när du var 18 är kanske inte det du önskat när du sedan fyllt 21. Det betyder inte att det har varit ett felaktigt val, utan att du har utvecklats. Då är det viktigt att påminna sig själv att varje erfarenhet är en lärdom, och att det aldrig är försent för att söka sig till annat – om ens omständigheter tillåter detta. Universitet och högskolor är fulla med människor som hittar sin livs passion när de är över 35 års ålder, och väljer att skola om sig.
Länkar
Här är några länkar som du kan spana in:
Antagning.se
Det är sidan som används för att söka utbildningar för Sveriges högskolor och universitet. Här kan du bläddra bland utbildningar runtom i Sverige, se vad som erbjuds, vad som krävs för att komma in, samt även då ansöka om en plats.
Yrkeshögskolan
På denna hemsida hittar du startdatum och hur du ansöker till utbildningar via Yrkeshögskolan. Precis som via antagning.se så finns då även kraven för att komma in.
Det var det hela. Pränta ditt drömjobb och vad som krävs för att få det och gå vidare med nästa steg i det här verktyget för att få ett jobb som du vill ha och passar för.