Söka jobb

Porträtt av en avskedad svart affärsman med pappersaffisch som säger "Arbete" och har en låda med personliga saker, sitter mot kontorsbyggnaden i trappan och tittar på kameran

Råd till dig som vet vad du vill

Här kommer tips om hur du ökar dina chanser att få ett arbete som du trivs med. Alla människor möter hinder och svårigheter med att få en anställning, och en synnedsättning lägger till utmaningar som andra inte har. Till exempel: när ska du berätta om din synnedsättning och hur ska du hantera arbetsgivarens funderingar och frågor under en intervju?

Det finns många saker att tänka på när du ska söka jobb. I intervjuer med personer med synnedsättning som har jobb har vi hittat fyra områden som är viktiga att kunna:

  • Tangentbordsteknik: Lär dig skriva på olika tangentbord med touchmetoden, utan att se tangenterna.
  • IT: Känna till och behärska de program och anpassningar till dator, anteckningshjälpmedel och mobiltelefon som finns och som ständigt utvecklas.
  • Rörlighet: Här handlar det om att utveckla en god orienteringsförmåga och självständig förflyttning men även att lösa praktiska situationer som uppstår i det dagliga arbetet.
  • Social kompetens: Utveckla din färdighet att skapa relationer och ha god samarbetsförmåga. Bland annat kunna (och våga) beskriva din situation och föreslå lösningar som påverkar arbetsmiljön för dig och dina arbetskamrater.

Steg för jobbsökande

Hur lång tid det tar att få jobb beror bland annat på:

  • var du bor och om du kan flytta på dig
  • dina kunskaper och kvalifikationer
  • tillgången på jobb på arbetsmarknaden
  • hur mycket tid du ägnar åt ditt jobbsökande.

Här följer förslag på steg att ta för att förbereda dig

1. Jobb som funkar

Även om du bestämt vad du vill göra kan du titta på SRFs hemsida. Där finns information om jobb som vi vet fungerar för personer med grav synnedsättning och vad du bör klara av för att jobba med yrket i fråga.

Är du synsvag finns egentligen inga särskilda jobb att rekommendera, så gott som allt funkar.

Anmäl dig också på Arbetsförmedlingen så du får tillgång till det stöd som finns.

2. Lär dig att använda Internet

Det finns oerhört mycket information på nätet, särskilt om du kan engelska. Du avskärmar dig från en värld av möjligheter om du inte klarar att jobba online eller ens lämna in ansökningar via nätet. Vi kan rekommendera besök på www.rnib.org i Storbritannien och www.afb.org och www.nfb.org i USA.

4. Försök inte göra hela jobbsökandet ensam

För att hålla humöret uppe och öka dina chanser, sök stöd i ditt jobbsökande. Utnyttja den erfarenhet, kompetens och nätverkskapacitet som finns i din närhet. Kolla med SRF, personer du känner, liksom Arbetsförmedlingen, kan hjälpa dig hitta resurser och kontakter och hålla dig optimistisk, ge dig idéer och uppmuntra dig att utforska alternativ. Kolla avsnittet om sociala medier (länk).

4. Acceptera ett jobb vilket som helst

All erfarenhet från arbetsmarknaden är till hjälp för att få det arbete du vill ha. Om du har råd, ta en praktikplats eller jobba som volontär en tid för att få relevant arbetslivserfarenhet. Detta hjälper dig också utvidga ditt nätverk. Resan till drömjobbet kan vara lång.

5. Intervjua någon som har jobbet du vill ha

Det kan ge dig mer kunskaper om vad som krävs och vad du ska säga till en arbetsgivare om du kommer på en intervju. Kolla gärna runt om det också finns personer med synnedsättning som har liknande jobb. Av dem kan du få många värdefulla tips. (länk).

6.Fortsätt att utveckla dina färdigheter

Framförallt kan god kommunikationsförmåga utgöra skillnaden mellan ett jobberbjudande eller inget jobberbjudande. Om det finns kurser tillgängliga som du kan gå för att öka din anställningsbarhet, gör det. Och arbeta på din inställning – att vara så entusiastisk som du kan – det hjälper verkligen!

7. Förklara din synnedsättning positivt

Det är viktigt att på ett bra sätt kunna beskriva hur du ser och vilka konsekvenser det medför. Här är några saker att tänka på:

  1. Skriv ner din redogörelse. Gå igenom den med familjemedlemmar, vänner och med människor i arbetslivet. Repetera din redogörelse tills du känner dig bekväm med den. Kom ihåg att också be om feedback på ditt kroppsspråk.
  2. Undvik att vara alltför detaljerad när du beskriver din synnedsättning. Det kan vara av stort intresse för dig, men intervjuaren vill bara veta fyra saker: Kan du utföra jobbet på ett säkert sätt? Kommer du att vara där? Kan du göra jobbet lika bra som, eller bättre än, någon annan? Och hur ska du göra saker som normalt seende gör visuellt, som att läsa, skriva, använda datorn och så vidare? Förbered bra svar på dessa frågor så ökar du avsevärt dina chanser att få jobbet.
  3. Var positiv om dina kunskaper och färdigheter. Ge exempel på uppgifter eller jobb du har gjort. Ju mer positiv du är, ju tydligare du kan förmedla din kompetens och ge bevis på att du kan klara jobbet, desto bättre. Trots att du ”bara råkar ha en funktionsnedsättning”. Det omvända är också sant: ju mer du diskuterar din funktionsnedsättning och konsekvenserna, desto större är risken att du ger arbetsgivaren negativa associationer.
  4. Var beredd på frågor av typen: ”Hur löser du den eller den uppgiften då du inte ser så bra?” Om du har bra förberedda svar på vanliga frågor klarar du intervjuerna lättare och bättre.
  5. Ta med dina hjälpmedel till anställningsintervjun. På så sätt kan du visa din potentiella arbetsgivare att datorn kommer att hjälpa dig att göra jobbet. Till exempel kan du ju demonstrera hur du jobbar med en dator.